Крем, масло или мехлем? Кога, как, и защо?

Крем, масло или мехлем? Кога, как, и защо?

Козметичните масла

   Да се мажем с масла, за да подобрим състоянието на кожата си е познато от векове. Маслата са видове мазнини с различен произход, които се добиват от различни източници. Маслата са отлично средство за подхранване и омекотяване на кожата. Това, което не е особено естетично при тях е, че те са … хм …, мазни :) Това не винаги е приятно като ефект от употребата им, например върху лицето и деколтето, и ако използваме масла, е необходимо да се съобразим с този факт. Веднъж нанесени, маслата имат нужда от време, за да се абсорбират, което може да наложи просто да се откажем от употребата им, ако бързаме и не искаме петна по блузата. Освен това всяко масло, което бива нанесено върху кожата, до известна степен я загрява. Това действие може да е много търсено и задължително за ефекта на един хубав масаж, но в над 30-градусова жега определено не е. Маслата биха могли да се обогатяват с активни съставки, например витамини и различни мастноразтворими по подразбиране.Растителните масла, вложени в козметична формула, имат нужда да бъдат придружени с подходящ антиоксидант, за да се запазят по-дълго свежи. По принцип, маслата се разнасят сравнително лесно върху големи участъци от кожата. При всички положения, за да разгърнем и използваме максимално козметичният ефект от масло, маслена бленда или маслен продукт, който е обогатен с мастноразтворими активни съставки, е необходимо да осигурим време на въздействие върху кожата. На този принцип работят маслата.

    Козметичните мехлеми

    Мехлемите са козметични продукти, формулирани на база твърди или течни козметични масла, смоли и восъци, (пчелен или друг восък) и други видове подходящи сгъстители, в които са вложени различни активни съставки, отново мастноразтворими. Обикновено мехлемите също не съдържат вода. И тъй като са много концентрирани, се нанася малко количество върху кожата, и са подходящи за нанасяне само върху ограничени специфични участъци от кожата на лицето и тялото, на практика, там където имаме нужда. Попиват малко по-бавно, за мехлемите това е задължително, така самият продукт осигурява време за въздействие и ефект. В комбинация с афинитета на кожната структура тези продукти са много ефикасни, а активните съставки, които се съдържат в тях “работят” много по-дълго върху епидермиса.
    Спокойно мога да нарека нашата родина царството на билките. В България е традиционно влагането им в различни продукти, обикновено с насоченост за облекчаване на симптоматика с кожни проблеми. Мехлемите, предвид гореописаното поведение върху човешката кожа са особено подходяща форма за целта. 

     Козметичният крем

      Кремовете, или т. нар. козметични емулсии  са елегантни и приятни за ползване продукти. Емулсиите могат да варират за всеки случай и вкус: крем, мляко, лосион и т.н, като респективно тяхната консистенция се мени от леки и попиващи до тежки и образуващи филм върху кожата продукти. Можем да разнесем много малко количество козметичен крем на голям участък от кожата си с голяма лекота и усещане за комфорт, нещо, което не е присъщо до момента на разгледаните масла и мехлеми.Козметичните кремове са единствените продукти, които комбинират в себе си вода и масла, което позволява едновременно присъствие както на водноразтворими, така и на мастноразтворими активни съставки. Съдържанието на вода в козметичните кремове подобрява усещането при допир с кожата и има охлаждащ ефект, за разлика от козметичните масла. Кремът е единствен вариант за хидратиране на много мазна кожа, където чистите масла не са подходящи, а мехлемите, както вече обясних, имат различна насоченост. Съдържанието на водна фаза в козметичните кремове налага присъствието на консервиращи агенти.

      Като заключение искам да кажа, че в крайна сметка изборът какво да използва и в каква форма, пада върху клиента. Няма неправилен продукт, просто при наличието на огромен избор на пазара, клиентът, който ще подбере успешните за самия себе си продукти е информираният клиент. 

 

Кога, как и колко слънцезащита трябва да използваме?! Това са въпросите, които често си задаваме с появата на първите слънчеви лъчи през пролетта. А дали е правилно да използваме защита само когато има слънце?! На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим в следващите редове. Когато купувате слънцезащитен крем с надпис SPF  20,30 или 50 на опаковката, вероятно предполагате, че ще ви осигури защита от съответния  фактор

прочети още

Акнето (Acne vulgaris) е често срещано хронично кожно заболяване, което се представя със запушени или възпалени космени фоликули и прилежащите мастни жлези. Обичайно започва по време на пубертета наред с хормоналните промени и може да продължи до по-късна възраст.

прочети още

Какво представлява дехидратираната кожа и по какво се различава от сухата? Сухата кожа е ТИП кожа, при която мастните жлези не произвеждат достатъчно мастен секрет. Кожата изглежда суха, с усещане за опъване и често пъти образувани сухи люспи по нея. Дехидратираната кожа е СЪСТОЯНИЕ на кожата, при което има

прочети още
/div>