Акнето и неговото действие върху кожата

Акнето и неговото действие върху кожата

Какво представлява акнето?

Акнето (Acne vulgaris) е често срещано хронично кожно заболяване, което се представя със запушени или възпалени космени фоликули и прилежащите мастни жлези. Обичайно започва по време на пубертета наред с хормоналните промени и може да продължи до по-късна възраст.

Всеки, страдащ от това заболяване знае, че последиците са не само за кожата, но засягат и самочувствието му. Акнето се отразява пряко върху качеството на живот и затова към него трябва да се подходи с голямо внимание.

Акнето може да се прояви като невъзпалителни лезии, възпалителни лезии или комбинация от двете, които засягат предимно лицето, но също гърба и гърдите. Тежестта му варира от леко акне (известно като акне комедоника), през умерено акне (акне папулопустулоза), до тежко акне (акне конглобата).

Основни фактори, причиняващи акне

Основните фактори, причиняващи акне са свързани с физиологията на тялото, но има и външни фактори, обуславящи появата му.

 • Физиология
  Някои от основните причини са натрупване на прекомерно количество на мъртви клетки в устието на порите известно като фоликуларна епидермална хиперкератоза, увеличено производство на себум (себорея), наличие и активност на бактерия Cutibacterium acnes (преди Propionibacterium acnes) и възпаление.
 • Генетика
  Генетичната предразположеност е ключов фактор при появата на акне.
 • Хормони
  Хормоните, отговарящи за развитието на мастните жлези и стимулиращи производството на себум в тях. Повишаването на хормоните по време на пубертета е основната причина, поради която акнето се среща най-често в юношеството. Въздействието на хормоните засяга по различен начин двата пола през отделните етапи от живота.

При жените на възраст между 20 и 40 години промените в хормоналните нива по време на менструалния цикъл често причиняват обостряне на акнето.

 • Лекарства
  Някои лекарства като стероидите и лития могат да причинят акне.

Фактори, допринасящи за влошаването на симптомите при акне:

 • Диета
  Съществуват известни доказателства за взаимовръзката между диетата и акнето. Диета с висок гликемичен индекс и изобилие от млечни продукти може да предизвика или обостри акнето.
 • Стрес
  Стресът може да активира производството на хормони, които от своя страна стимулират производството на себум и задълбочават акнето.

Какви са симптомите на акне?

Acne vulgaris се характеризира с невъзпалителни, отворени или затворени комедони и възпалителни папули, пустули или възли. Обикновено засяга областите на кожата с най-гъстата популация от мастни фоликули (например лице, горната част на гърдите, гърба). Локалните симптоми на акне вулгарис могат да включват болка, чувствителност или еритема/ зачервяване/.

Системните симптоми най-често липсват при акне вулгарис. В редки случаи акне вулгарис може да доведе до акне конглобата.

Акне fulminans (остро протичащо) е дори по-тежко от акне конглобата, със системни симптоми като треска, болки в ставите и общо неразположение.

Има връзка между синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и акнето. Пациенти с този синдром често посещават дерматолог, заради появата на акне. Наред със своите дългосрочни усложнения от затлъстяване, безплодие и злокачествени образувания, синдромът на поликистозните яйчници трябва да се вземе предвид, особено когато пациентът е възрастен, със средно или тежко протичащо акне, трудно повлияващо се от терапия.

Acne vulgaris може да има психологическо въздействие върху всеки пациент, независимо от тежестта или степента на заболяването.

Характерно представяне на акне върху кожата

Acne vulgaris се характеризира с комедони, папули, пустули и/или възли в зоните на лицето, горната част на гърдите и гърба. Комедонът е бяла точка (затворена комедон) или черна точка (отворен комедон) без никакви клинични признаци на възпаление. Папулите и пустулите са повдигнати възпалени подутини. Лицето може да е единствената засегната повърхност на кожата, но често са включени гърдите, гърба и горната част на ръцете.

Кога, как и колко слънцезащита трябва да използваме?! Това са въпросите, които често си задаваме с появата на първите слънчеви лъчи през пролетта. А дали е правилно да използваме защита само когато има слънце?! На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим в следващите редове. Когато купувате слънцезащитен крем с надпис SPF  20,30 или 50 на опаковката, вероятно предполагате, че ще ви осигури защита от съответния  фактор

прочети още

Крем, масло или мехлем? Кога, как, и защо? Козметичните масла Да се мажем с масла, за да подобрим състоянието на кожата си е познато от векове. Маслата са видове мазнини с различен произход, които се добиват от различни източници. Маслата са отлично средство за подхранване и омекотяване на кожата. Това, което не е особено естетично при тях е, че те са … хм …, мазни :)

прочети още

Какво представлява дехидратираната кожа и по какво се различава от сухата? Сухата кожа е ТИП кожа, при която мастните жлези не произвеждат достатъчно мастен секрет. Кожата изглежда суха, с усещане за опъване и често пъти образувани сухи люспи по нея. Дехидратираната кожа е СЪСТОЯНИЕ на кожата, при което има

прочети още
/div>