Слънцезащита, кога, как и защо?

Слънцезащита, кога, как и защо?

Кога, как и колко слънцезащита трябва да използваме?!

Това са въпросите, които често си задаваме с появата на първите слънчеви лъчи през пролетта. А дали е правилно да използваме защита само когато има слънце?! На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим в следващите редове.

Frucli - слънцезащитен крем за лице SPF50+

Когато купувате слънцезащитен крем с надпис SPF  20,30 или 50 на опаковката, вероятно предполагате, че ще ви осигури защита от съответния  фактор. И то така и ще стане, евентуално. Всичко, от което се нуждаете за добре защитена от слънцето кожа, се намира във всеки минерален или химически слънцезащитен крем с по-висок фактор. В крайна сметка обаче, колко добре защитена е кожата от вредните лъчи в голяма степен зависи от прилагането и повторното нанасяне на избрания от вас продукт. И ако трябва да сме напълно честни със себе си, много малко от нас всъщност прилагат достатъчно слънцезащитен крем в ежедневието си.

За да получите защитата, написана на етикета на продукта, ще трябва да спазвате и приложението на съответния продукт.  Проучванията показват, че повечето хора не спазват указанията и пренебрегват препоръките за приложение на съответния продукт. За това често срещаме призиви за важността на слънцезащитата, целта е наистина потребителя да разбере важността на същината.

Един от водещите въпроси е, кога да започна да използвам слънцезащитен крем?

Когато говорим за слънцезащита за лице, отговорът следва да е - през по голямата част от годината. Тъй като не покриваме лицето си с дрехи, както останалите части на нашето тяло, то е изложено непрекъснато под въздействието на околната среда-слънце, вятър, студ и т.н. Според проучванията, слънцезащитен крем за лице трябва да се използва от Март до Ноември, но в случай, че пред месеците Декември, Януари и Февруари, времето е облачно (каквото обикновено трябва да е) но сме свидетели на много климатични промени и аномалии, в този ред на мисли, ако карате ски през декември и сте високо в планината и времето е слънчево, по добрият вариант е да си сложете слънцезащита, отколкото да пропуснете.

На въпроса колко да си слагам?

Всеки сертифициран дерматолог казва, че за постигането на написаната на етикета слънцезащита трябва да се използват 2 милиграма продукт на квадратен сантиметър кожа. Това е еквивалентно на две супени лъжици за цялото тяло. За лицето и шията общо е препоръчително да нанесете количество колкото половин чаена лъжица.

Тъй като това е количеството, необходимо за осигуряване на нивото на защита, посочено на бутилката, специалистите казват, че е важно да се придържате към него независимо дали формулата, която използвате, е химическа или минерална.

 

А какво да знаем за факторната защита?

Количеството продукт, което прилагате, е много важно, но същото важи и за слънцезащитния фактор. Според  много дерматолози, хората погрешно смятат, че има малка разлика между продукти с 30, 50 и 100 факторна защита. Затова препоръчват да си закупите слънцезащитен крем с минимум 50 факторна защита(Слънцезащитния крем за лице на Frucli е идеалния избор за вашата кожа Слънцезащитен крем за лице SPF50+ ). В допълнение на високия фактор на защита, уверете се, че вашият крем е посочен като широкоспектърен. Това означава, че предпазва както от UVB, така и от UVA лъчи, като последните не могат да бъдат отблъснати само чрез SPF. Важно е да запомните, че широкоспектърните кремове могат да бъдат използвани и у дома, когато през прозореца ви навлиза слънчева светлина. Прозорците могат да блокират UVB лъчите, но са безсилни пред UVA.

„Най-добре да използвате крем с 30 фактор на защита всеки ден, дори ако няма да сте навън“, казва дерматологът Азаде Ширази. Според него, ако не се грижим достатъчно добре за кожата си по време на дори краткотрайни излизания, съвсем скоро ще видим негативни резултати.

Важно ли е повторното прилагане на слънцезащитен крем?

С една дума – много. И в по-голямата си част това трябва да се случва доста често. „Прилагайте отново на всеки два часа, но по-често ако се изпотявате или влизате във вода“, съветват експертите от бранша.

Това обаче не означава, че трябва да прилагате слънцезащитен крем на всеки два часа върху цялото тяло. Дерматолозите казва, че облеклото може да осигури известна степен на защита – например бяла памучна тениска предлага защита от пети фактор. Така че колко дълго ще бъдете навън и видът на експозиция ще определи необходимостта от повторно нанасяне на слънцезащитен крем под дрехите. Ако ще бъдете на пряко излагане на слънце или прекарвате значително време на открито или на плажа, най-добре е да носите слънцезащитни дрехи, за да осигурите допълнителна степен на защита

Тъй като обаче някои части на тялото, различни от лицето ви, не са покрити с дрехи,тези зони определено се нуждаят от повторно нанасяне на слънцезащитни продукти. Важно е да запомните да нанесете отново върху кожата на главата, ръцете, шията, ушите, устните, върховете на краката и зоните, които могат да бъдат изложени без дори да осъзнавате

И да, повторното прилагане е важно и на закрито – особено ако прекарвате известно време в стая с естествена светлина„Ако светлината е достатъчно силна, за да виждате, това е слънце“, казва Хирш. „Ако сте цял ден на закрито и не сте близо до пряка слънчева светлина, повторното прилагане просто няма същата спешност. Но ако седите, както правят много хора, на бюро, обърнато към прозорец с пряка слънчева светлина, наистина трябва да помислите за това, защото UVA преминава през стъкло“.

И не забравяйте, че не само се предпазвате от UVA лъчите, когато сте на закрито. Докато по-голямата част от излагането на синя светлина е от слънцето, нашите цифрови устройства излъчват видима светлина с висока енергия и някои слънцезащитни продукти могат да предложат защита срещу това

Съвети за прилагане на слънцезащитен крем

Най-добрият начин да се уверите, че използвате достатъчно слънцезащитен крем всеки ден, е просто да го включите в рутинната си грижа за красота. Поставете продукта на видно място, за да си напомняте, че трябва да го прилагате всеки път, когато излизате навън.

 

Акнето (Acne vulgaris) е често срещано хронично кожно заболяване, което се представя със запушени или възпалени космени фоликули и прилежащите мастни жлези. Обичайно започва по време на пубертета наред с хормоналните промени и може да продължи до по-късна възраст.

прочети още

Крем, масло или мехлем? Кога, как, и защо? Козметичните масла Да се мажем с масла, за да подобрим състоянието на кожата си е познато от векове. Маслата са видове мазнини с различен произход, които се добиват от различни източници. Маслата са отлично средство за подхранване и омекотяване на кожата. Това, което не е особено естетично при тях е, че те са … хм …, мазни :)

прочети още

Какво представлява дехидратираната кожа и по какво се различава от сухата? Сухата кожа е ТИП кожа, при която мастните жлези не произвеждат достатъчно мастен секрет. Кожата изглежда суха, с усещане за опъване и често пъти образувани сухи люспи по нея. Дехидратираната кожа е СЪСТОЯНИЕ на кожата, при което има

прочети още
/div>